COVID-19: Útmutató a munkahelyek számára

From OSHWiki
Jump to: navigation, search

Az eredeti összeállítás a WHO, a CDC, az ECDC és a HSE útmutató alapján készült. A fordítás során figyelembe vettük a magyarországi ajánlásokat.

Háttér és az útmutató célja

2020. március 11-én az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárványnak minősítette az új típusú koronavírus által okozott COVID-19 betegséget. Az Európai Bizottság együttműködik a WHO-val, a tagországok egészségügyi hatóságaival a COVID-19 járvány megfékezésében. Az Európai Unióban az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) folyamatosan figyeli a terjedést és kockázatértékelésekkel mutat irányt az EU tagországok és a Bizottság válaszintézkedéseihez.

A sikert azonban nem adják ingyen. A társadalom minden szereplője – ideértve a vállalkozásokat és a munkáltatókat – ki kell, vegye a részét, ha meg akarjuk állítani a betegség terjedését. Ez az útmutató a vállalkozásokat és a munkáltatókat segíti a (nem-egészségügyi létesítményben dolgozó) munkavállalóik tájékoztatásában a következő témákban:

 • Az új koronavírus, COVID-19
 • Hogyan akadályozhatjuk meg a légúti fertőzések, köztük a COVID-19 terjedését?
 • Mi a teendő, ha gyanítottan vagy igazoltan COVID-19 fertőzött járt a munkahelyen?
 • Utazási, illetve értekezleteket érintő tanácsok
 • További információk és források

Csak megbízható forrásból származó útmutatást használjon a COVID-19 kockázatának meghatározásához. Ne rassz vagy származási ország alapján határozza meg a kockázatot. Bizonyosodjon meg, hogy az igazoltan koronavírussal fertőzött egyének adatait bizalmasan kezelik. Fordítson különös figyelmet azon emberekre, akik kifejezett kockázatnak vannak kitéve (pl. a 60 év felettiek, idült betegségben szenvedők, továbbá a várandós anyák).

Az új koronavírus, COVID-19

A vírusról

A koronavírusok csoportja általánosan elterjedt a Földön. A COVID-19-et okozó vírus (hivatalos nevén: SARS-CoV-2 koronavírus) egy olyan új törzs, melyet először 2020 januárjában azonosítottak a kínai Wuhan városában.

Jelenleg a COVID-19 lappangási idejét 2 és 14 nap közé teszik. Ez azt jelenti, hogy nem kapta el a fertőzést az, aki 14 nappal azután is jól van, hogy egy igazoltan koronavírussal fertőzött személlyel került kapcsoltba.

A COVID-19-ről rendszeresen frissített információ érhető el az ECDC és a nemzeti hatóságok oldalain.

COVID19 2.jpg

COVID-19 tünetei

Egy COVID-19 fertőzöttel való expozíciót követő 14 napon belül a következő tünetek alakulhatnak ki:

 • száraz köhögés
 • torokfájdalom
 • légszomj
 • fáradtság
 • láz

Gyakori az íz- és szaglásérzékelés zavar is, de gyakran semmilyen tünet nem jelentkezik. A fertőzés általában súlyosabb tünetekkel jár a legyengült immunrendszerű, idősebb és idült alapbetegséggel élők (cukorbetegek, daganatos vagy tüdőbetegségben szenvedők) között.

Hogyan terjed a COVID-19?

A más koronavírusokkal kapcsolatban szerzett ismereteink alapján a COVID-19 leginkább a fertőzött személlyel való közeli (≤2 méter) találkozás révén terjed. Valószínű, hogy annál nagyobb a kockázat, minél hosszabb a fertőzött személlyel együtt töltött idő.

A fertőzött személy köhögésekor és tüsszentésekor keletkező cseppek jelentik a fertőzés átvitelének fő útját.

Két lényeges COVID-19 átviteli út lehetséges:

 • A fertőzés a közelben (≤2 méter) lévő emberekre cseppfertőzéssel terjedhet (a levegőben lebegő cseppek tüdőbe történő belégzése).
 • Az is lehetséges, hogy valaki úgy fertőződik, hogy egy fertőzött személy által légúti váladékkal beszennyezett tárgyhoz, felülethez vagy a fertőzött kezéhez nyúl hozzá, majd a saját száját, orrát vagy szemét érinti. (Például kilincs lenyomása vagy kézfogás után saját arcunk érintése.)

Meddig marad fertőzőképes a vírus?

A légzőszervi vírusok túlélése számos tényezőtől függ, mint például:

 • a felület anyaga;
 • a felület napfénynek való kitettsége;
 • hőmérséklet és páratartalom;
 • tisztítószer használata.

A legtöbb esetben 72 óra után jelentősen lecsökken a fertőzőképes vírusok száma valószínűleg bármely szennyezett felületen.

Ismert, hogy hasonló vírusok rá tudnak kerülni a kézre, s ezáltal terjedni. Fentiek miatt a rendszeres kézmosás és a gyakran érintett felületek (vírusokra hatásos fertőtlenítőszeres) tisztítása segít a fertőzés kockázatának csökkentésében.

Hogyan tudjuk segíteni a légúti vírusok, így a COVID-19 terjedésének megakadályozását?

A munkahely felkészítése arra az esetre, ha a közösségbe COVID-19 érkezne

Készítsen az üzleti folytonosságot biztosító, megelőző, -elhárító, -felszámoló és rehabilitációs tervet arra az esetre, ha a cég működési helyén a közösségében járvány törne ki.

COVID19 1.jpg
 • A terv segít a szervezetnek felkészülni annak a lehetőségére, ha a munkahelyeken vagy a közösségben COVID-19 járvány törne ki. A terv alkalmazható lehet akár más egészségügyi vészhelyzetben is.
 • A tervnek foglalkoznia kell azzal, hogy miképp tartható fent a működés akkor is, ha jelentős mennyiségű munkavállaló, alvállalkozó és beszállító nem tud a telephelyen megjelenni – vagy azért mert utazási korlátozások vannak, vagy azért, mert betegek.
 • Tájékoztassa a tervről a munkavállalóit és azok képviselőit, illetve az alvállalkozóit és bizonyosodjon meg arról, hogy értik, hogy a terv szerint mit kell vagy nem szabad tenniük. Hangsúlyozza az olyan kulcsfontosságú pontokat, mint a munkától való távolmaradás még enyhe tünetek észlelése esetén is, vagy ha akárcsak olyan egyszerű gyógyszerelésre is volt szükségük, mely a tüneteket elfedhetik (pl. lázcsökkentő, fájdalomcsillapító).
 • Győződjön meg, hogy a terv rendelkezik, továbbá megfelelő tájékoztatást és támogatást biztosít a táppénzes eljárást (lásd #Munkától való távolmaradás igazolása), illetve egy munkahelyi vagy közösségi COVID-19 eset lelki egészséget érintő és társadalmi következményeit illetően.
 • Belső foglalkozás-egészségügyi szolgálat nélküli kis- és közepes vállalkozások még egy sürgős helyzet kialakulása előtt nézzék meg a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatójuk, illetve a közegészségügyi és a munkavédelmi hatóságok oldalain megjelent tájékoztatásokat. Ellenőrizzék, hogy az illetékes ágazati szövetség (munkáltatói érdekvédelmi szövetség, kamara) tett-e közzé útmutatót.

A fertőzés terjedésének megelőzése

Jelenleg nincs olyan oltás, mely hatásos lenne a COVID-19 ellen. A megelőzés legjobb módja a vírus expozíció elkerülése. Az – alábbiakban bemutatásra kerülő – megelőző intézkedéseket akkor is érdemes már most bevezetni, ha az ön területén éppen nincsenek COVID-19 ellenes intézkedések érvényben. A megelőző intézkedések kerüljenek bele az európai uniós és nemzeti munkavédelmi jogszabályok által megkövetelt, minden kockázatra – így a biológiai tényezőkre is – kiterjedő munkahelyi kockázatértékelésbe.

A munkáltatók teendői:

 • Helyezzen ki a bejáratnál, illetve más, jól látható helyen olyan plakátokat, melyek otthonmaradásra buzdítanak rosszullét esetén, tájékoztatnak a helyes köhögési/tüsszentési viselkedésről, és kézhigiénéről.
 • Lássa el a dolgozókat papír zsebkendőkkel és helyezzen ki műanyag zacskóval bélelt szemetesládákat (hogy azok tartalmát érintése nélkül lehessen üríteni).
 • Utasítsa munkavállalóit gyakori kéztisztításra, legalább 20 másodperces szappanos kézmosással vagy legalább 60-95% alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítővel.
 • Biztosítson/helyezzen ki több helyszínen és közösségi térben szappant és vizet, illetve alkoholos kézfertőtlenítőt, hogy erősítse a kézhigiénés gyakorlatot.
 • Folytassa a szokásos takarítási gyakorlatot és fontoljon meg további (a dokumentumban később részletezett) intézkedést.
 • Tájékoztassa röviden a dolgozókat, alvállalkozókat és ügyfeleket arról, hogy mindenkinek otthon kell maradnia, akinél akár csak enyhe köhögés vagy hőemelkedés (≥37,3˙C) jelentkezik. Akkor is otthon kell maradniuk (vagy otthonról dolgozniuk), ha akár olyan egyszerű (pl. lázcsökkentő, fájdalomcsillapító) gyógyszert kellett szedniük, melyek elfedhetik a fertőzés tüneteit.
 • Azonnal haza kell mennie, s kapcsolatba kell lépnie háziorvosával annak a dolgozónak, akinél influenza-szerű tünetek (pl. köhögés, légszomj, láz) alakulnak ki. Ha felmerül a gyanú, hogy a munkavállalók COVID-19 fertőzöttel kerültek kapcsolatba, akkor kövessék a „Mi a teendő, ha egy munkavállaló vagy a közösség egy tagja rosszul lesz és felmerül a COVID-19 expozíció” alfejezetcím alatt leírt eljárásokat.

Ha üzletileg megvalósítható, akkor támogassa a távmunkát és engedjen munkavállalóinak rugalmas munkaidőt, hogy így minimalizálja a munkahelyen a tömeg kialakulását. A közösségi COVID-19 ellenes intézkedések keretében a közegészségügyi hatóságok a közösségi közlekedés és a tömeg elkerülését javasolhatják az embereknek. A távmunka úgy segíti az üzletmenet folyamatosságának fenntartását, hogy közben a munkavállalók biztonságban vannak.

Mindennapos takarítás

 • Rutinszerűen takarítsanak minden gyakran érintett felületet a munkahelyen, mint a munkaállomások, pultok és kilincsek. Amennyiben a vírus ellenes hatásuk megfelelő, akkor használják az adott szokásos tisztítószereit, s tartsák be a címkéjükön feltüntetett előírásokat (pl. behatási idő).
 • Jelenleg nincsen szükség a mindennapos takarításon felüli fertőtlenítésre.
 • Biztosítson eldobható (fertőtlenítős) törlőkendőket, hogy a dolgozók maguk is letörölhessék a gyakran használt felületeket (pl. kilincsek, billentyűzetek, távirányítók, asztalok).

Útmutató az arcmaszkokról

A zárt helyen, másokkal való munkavégzés esetén, vagy amikor nem lehet a biztonságos távolságot megtartani a többi embertől, felmerülhet a maszkok használata. Ilyen helyzetek nem csak a munkahelyen, hanem az ügyfelekhez történő kiszálláskor vagy kiszállításkor, vagy a tömegközlekedés használata során is előfordulhatnak. A maszkok csak kiegészítő intézkedésnek tekinthetőek és nem helyettesítik az olyan megalapozott védelmi intézkedéseket, mint a társadalmi távolságtartás, köhögési/tüsszentési etikett, kézhigiéne és az arc érintésének elkerülése. Ahhoz, hogy hatásos és biztonságos legyen, alapvető fontosságú, hogy a munkavállalók a maszkot helyesen viseljék.

 • Jól illeszkedjen, takarja a teljes arcot az orrnyeregtől az állig.
 • A maszk fel- és levétele előtt megfelelő kéztisztítás szükséges.
 • Levételkor a maszkon csak hátul a szalagot vagy gumipántot érintsük, ne érjünk a maszk elejéhez.
 • Eldobható maszk esetén azt a megfelelő szeméttárolóba kell helyezni.
 • Az újrahasználható maszkot a lehető leghamarabb 60˙C-os, mosószeres vízben ki kell mosni.

A fertőzés bármiféle kockázatának csökkentésére a legjobb módszer a helyes higiéne és a lehetséges fertőzöttekkel való közvetlen érintkezés (<2 méter) elkerülése. Az ügyfélablak mögött a nagyközönséggel foglalkozó munkavállaló védettnek tekinthető a levegőben terjedő részecskéktől.

Mi a teendő, ha feltételezhetően vagy igazoltan COVID-19 fertőzött járt a munkahelyen?

Mi a teendő, ha egy munkavállaló vagy a közösség egy tagja rosszul lesz és felmerül a COVID-19 expozíció

Ha valaki rosszul lesz a munkahelyen és okkal gyanítható, hogy az új típusú koronavírussal került kapcsolatba, akkor az illetőt egy olyan helyen kell elkülöníteni, ahol legalább két méterre van az emberektől. Amennyiben lehetséges, olyan szobát vagy területet kell találni, melyet ajtóval lehet elzárni, mint például egy iroda. Lehetősége szerint nyissunk ablakot a szellőzéshez.

A magát rosszul érző személy a saját mobiltelefonján hívja fel az illetékes egészségügyi ellátó számát. Sürgősség esetén (súlyos rosszullét vagy sérülés vagy életveszély) a 112-t hívjuk és magyarázzuk el helyzetet és adjunk meg minden lényeges információt, mint például a fennálló tüneteket.

Amíg az illetékes egészségügyi vagy sürgősségi ellátótól várjuk a tanácsot, az érintett személy legalább két méterre tartózkodjon a többiektől. Kerülje más emberek, a felületek és tárgyak érintését, illetve köhögéskor tüsszentéskor takarja el az arcát és orrát egy eldobható papír zsebkendővel, melyet dobjon a szemetesbe. Ha semmilyen kendő nincs kéznél, akkor köhögjön, tüsszentsen a könyökárkába.

Ha az egészségügyi ellátásig mosdóba kell mennie, akkor – lehetőség szerint – egy külön mosdót használjon.

Fontolja meg azon személyek beazonosítását, akiknek az állapota a súlyos betegség kialakulásának különös kockázatával jár (idősebb = 60 év feletti; az idült betegséggel élő = mint pl. magas vérnyomás, tüdő-, szív-, vagy cukorbetegség, illetve daganatellenes vagy az immunrendszert gyengítő kezelésben részesülő; illetve várandós munkavállalók). Számukra további elővigyázatossági tanácsok adása merülhet fel, mint például az otthonmaradás.

Mi a teendő, ha egy gyaníthatóan COVID-19 fertőzött munkatárs vagy külső személy járt nemrég a munkahelyen?

A gyanított esetek kontaktjaival kapcsolatban kövesse a nemzeti hatóság iránymutatásait. Előfordul, hogy az illetékes közegészségügyi hatóság (illetve az ő kutatási tevékenységüket segítő rendőrség) felkeresi a munkahelyet. Ők beszélik meg az esetet, térképezik fel az illetővel kapcsolatba került személyeket és adnak tanácsot, ha intézkedés vagy elővigyázatossági lépés szükséges.

Minden egyes helyzetben az illetékes közegészségügyi hatóság és a munkahelyi vezető értékeli a felmerülő kockázatokat. A kockázatértékelés alapján adnak iránymutatást a munkavállalók és az ügyfelek kezelésével kapcsolatban.

Az illetékes közegészségügyi hatóság az érintett személlyel közvetlenül is felveszi a kapcsolatot, hogy tájékoztatást adjon a karanténról, illetve hogy beazonosítsák a további kontakt személyeket, akiket megfelelő tanácsokkal látnak el.

Ha egy munkavállalónál COVID-19 fertőzés igazolódik, akkor a munkáltatónak – a bizalmasság megtartása mellett – értesítenie kell a munkatársakat arról, hogy lehetséges, hogy a munkahelyen COVID-19 expozíciónak voltak kitéve.

Az igazolt COVID-19 fertőzött munkatárssal kapcsolatba került dolgozókat a hatóságok, illetve a cég eljárásrendje alapján utasításokkal kell tájékoztatni a teendőkről.

A közösségi terek, mint az irodák vagy mellékhelységek takarításáról az illetékes közegészségügyi hatóságok adnak iránymutatást. (Lásd #Irodák és közösségi terek takarítása, ahol gyanított vagy igazolt COVID-19 esetek fordulnak elő).

Értesítsék munkáltatójukat azon dolgozók, aki jól vannak, de COVID-19 beteg családtagjuk van otthon. A lehetséges expozíciójuk értékelése és a szükséges teendők kapcsán a közegészségügyi hatóság útmutatása az irányadó.

Amikor a munkahelyen igazolt COVID-19 fertőzött személlyel kerültek kapcsolatba az emberek

Ha a munkahelyen pozitív esetet sikerült igazolni, az illetékes közegészségügyi hatóság fog útmutatást adni:

 • bármely dolgozónak, aki vele szoros szemtől-szembe vagy érintés révén kapcsolatba került;
 • bármely dolgozónak, aki bármennyi időt eltöltött a munkatárssal, amikor az tüneteket mutatott;
 • bármely dolgozónak, aki testváladékot takarított fel;
 • a közeli baráti és munkatársi csoportoknak;
 • bármely dolgozónak, aki az igazolt esettel egy háztartásban lakik.

A kontakt személyek nem tekintendőek esetnek, s amennyiben jól érzik magukat, akkor nagyon valószínűtlen, hogy másokra terjesszék a betegséget:

 • A találkozástól számított 14 napos otthoni karantént rendelnek el azoknak, akik közeli kapcsolatba kerültek egy igazolt esettel. Őket a közegészségügyi hatóság, illetve a rendőrség fogja aktívan követni.
 • Amennyiben új tünetek vagy a meglévő tünetek rosszabbodása alakul ki a 14 napos megfigyelés alatt, akkor a háziorvosukat kell értesíteniük az állapotuk újraértékelése céljából.
 • Amennyiben a 14 nap alatt bármikor rosszul érzik magukat és pozitív lesz a COVID-19 tesztjük, akkor őket igazolt esetté minősítik át, s szükség szerinti ellátást kapnak. (Attól még tekinthetőek igazolt esetnek, ha tesztvizsgálatot valamilyen okból nem tudnak végezni, de a tünetek a COVID-nak megfelelnek.)
 • Az egészségi állapot figyelemmel kísérésén (tünetek keresése) kívül nincs szükség semmilyen elővigyázatossági lépésre azon munkatársaknál, akik nem kerültek szoros kapcsolatba az eredeti igazolt esettel. Ők tovább dolgozhatnak.

A munkahelyen igazolt COVID-19 eset nyugtalanságot okozhat a munkatársak között és néhány dolgozónál szorongás, feszült idegállapot alakulhat ki. Fontos az egyértelmű tájékoztatás, a dolgozók megbízható COVID-19 hírforrások felé irányítása. Szükséges a vezetők támogató és megértő fellépése, illetve a lehetőségekhez képest rugalmas munkaszervezés megteremtése.

Irodák és közösségi terek takarítása, ahol gyanított vagy igazolt COVID-19 esetek fordulnak elő

A koronavírus tünetei hasonlítanak az influenza-szerű betegségekre. Ide tartozik a száraz köhögés, torokfájdalom, láz, fáradtság vagy légszomj. Minden olyan felületet meg kell tisztítani, mellyel egy tünetes személy kapcsolatba került:

 • az összes felület és tárgy, mely láthatóan testváladékkal szennyezett,
 • minden olyan terület, melynél a szennyeződés kockázat magas, mint például a mellékhelységek, kilincsek, telefonok.

Nem igényelnek különleges takarítást és fertőtlenítést az olyan közösségi terek, melyeken a tünetes személy ugyan áthaladt és minimális időt eltöltött (mint például folyosók) de láthatóan nem szennyezettek testváladékkal.

Ha valaki egy közös használatú helyiségben lesz rosszul, akkor ezeket eldobható textíliákkal és a szokásos tisztítószerekkel, a munkahelyi eljárásrend és gyakorlat szerint kell kitakarítani. A takarítószemélyzet védelmére szükséges elővigyázatossági intézkedéseket hozni.

Műanyag szemeteszsákba kell dobni minden olyan hulladékot, amely a személlyel érintkezésbe került, ide értve a használt zsebkendőket, és (akár) a maszkot. Amikor megtelik, a zsák száját össze kell kötözni. Ezután ezt a zsákot egy második műanyag zsákba kell helyezni és azt is hasonlóképpen lezárni. A zsákot biztonságos helyen, jelölve kell tárolni addig, amíg meg nem érkezik az eredmény. Ha személy tesztje negatív, akkor a normál szeméttel kidobható. Ha a személy pozitív, akkor a közegészségügyi hatóság előírása szerint kell eljárni.

Utazási és értekezlet rendezési tanácsok

Hazatérés érintett területen történt utazásból

Ne vegyék fel a munkát azon személyek, akik olyan területről térnek haza, ahol az elmúlt 14 napban COVID-19 elleni védőintézkedések voltak érvényben. Ők hívják az illetékes közegészségügyi hatóságot tanácsért és vonuljanak önkéntes házi karanténba.

A közegészségügyi hatóságnak érvényben lévő, folyamatosan frissített útmutatása van arra vonatkozóan, hogy mi a teendő az elmúlt 14 napban meghatározott országokból/területekről való hazatérés esetén.

Az összes többi munkatárs vegye fel a munkát - kivéve, ha a közegészségügyi hatóság vagy a munkáltató másképp nem dönt.

Tanácsok a bármely más területen történt utazásból az elmúlt 14 napban hazatérő munkatársak részére

Ők felvehetik a munkát, hacsak nem kaptak arról tájékoztatást, hogy igazolt COVID-19 személlyel kerültek kapcsolatba. További eligazítás céljából vegye fel a kapcsolatot a munkáltatójával és az illetékes közegészségügyi hatósággal, ha tudomást szerez arról, hogy igazoltan COVID-19 fertőzött személlyel került közeli kapcsolatba. A legfrissebb nemzeti tájékoztatás elérhető a közegészségügyi hatóság honlapján, illetve a ECDC honlapján.

Értekezletek és rendezvények szervezése

Az értekezletek és rendezvények szervezőinek gondolniuk kell a COVID-19-ből fakadó lehetséges kockázatokra:

 • Megvan annak a kockázata, hogy az értekezleten vagy rendezvényen megjelenő résztvevő akaratlanul behurcolja az új típusú koronavírust a találkozóra.
 • A többiek tudtukon kívül SARS-CoV-2 koronavírusnak lehetnek kitéve.

A találkozó vagy rendezvény ELŐTT

1. Fontolja meg, hogy valóban szükséges-e az értekezlet vagy rendezvény – vagy elhalasztható, vagy helyettesíthető telefon vagy videókonferenciával. Csökkenthető-e a nagysága, hogy kevesebb legyen a résztvevők száma?

2. Ellenőrizze le és kövesse a tervezett helyszín hatóságai által kiadott útmutatásokat.

3. Készítse el és fogadtassa el az értekezlet vagy esemény fertőzés megelőzési készültségi tervét.

 • Győződjön meg és ellenőrizze le az olyan kulcsfontosságú partnerekkel való tájékoztatási és kommunikációs csatornákat, mint a közegészségügyi és egészségügyi ellátó hatóságok.
 • Rendeljen előre elegendő ellátmányt és eszközt, ide értve a törlőkendőket és kézfertőtlenítőket minden résztvevő számára.
 • Aktívan figyelje, hogy hol fordul elő COVID-19. Jelezze előre a résztvevőknek, hogy ha bármilyen tünetet észlelnek vagy nincsenek jól, akkor ne jelenjenek meg.
 • Bizonyosodjon meg, hogy az eseményen minden szervező, résztvevő, vendéglátó és vendég megadja az elérhetőségeit: mobiltelefon szám, email és tartózkodási cím. Egyértelműen közölje, hogy ezek az adatok megosztásra kerülnek a helyi közegészségügyi hatósággal, ha bármelyik résztvevő feltételezhetően fertőző beteg lesz. Tartsa be az adatvédelmi előírásokat.

4. Készítse el és fogadtassa el a cselekvési tervet arra az esetre, hogyha valaki COVID-19 tüneteivel lesz rosszul az értekezleten vagy rendezvényen (lásd #Mi a teendő, ha egy munkavállaló vagy a közösség egy tagja rosszul lesz és felmerül a COVID-19 expozíció)

Az értekezlet vagy esemény SORÁN

1. Adjon tájékoztatást vagy eligazítást – lehetőleg szóban és írásban is – a COVID-19-ről és a szervezők által hozott azon intézkedésekről, amelyek az eseményen résztvevők biztonságát szolgálják.

 • Építsen ki bizalmat. Például, összehangolódásul, gyakorolják az érintés nélküli üdvözlés formáit.
 • Biztasson minden résztvevőt az értekezleten/rendezvényen a gyakori kézmosásra vagy az alkoholos kézfertőtlenítő használatára.
 • Biztassa a résztvevőket arra, hogy tüsszentéskor vagy köhögéskor arcukat a könyökhajlatukkal vagy (zseb)kendővel takarják el. Biztosítson zsebkendőket és zárható szemeteseket a kidobásukra.
 • Adjon meg olyan elérhetőséget vagy egészségügyi forróvonalat, amelyet a résztvevők tanácsért vagy tájékoztatás céljából felhívhatnak.

2. Telepítsen (lehetőleg érintésmentes) alkoholos kézfertőtlenítő adagolókat a helyszín kiemelt részein.

3. Ha van hely, akkor rendezze el úgy a székeket, hogy a résztvevők egymástól legalább két méter távolságra legyenek.

4. Amikor csak lehetséges, nyisson ablakot és ajtót, hogy biztosan jól szellőzzön a helyiség.

5. Ha bárki rosszul érezi magát, akkor kövesse a készenléti tervet (lásd #Mi a teendő, ha egy munkavállaló vagy a közösség egy tagja rosszul lesz és felmerül a COVID-19 expozíció).

Az értekezlet UTÁN

1. Őrizze meg a résztvevők nevét és elérhetőségét legalább egy hónapig. Ez segíti a közegészségügyi hatóságokat a COVID-19-nek kitett személyek megtalálásában, abban az esetben, ha egy vagy több résztvevő nem sokkal a rendezvény után megbetegszik.

2. A szervezőnek minden résztvevővel közölnie kell, ha valaki az értekezleten/eseményen gyaníthatóan COVID-19 esetként kerül elkülönítésre. A résztvevőknek azt kell tanácsolni, hogy 14 napon keresztül figyeljék magukat tünetek megjelenésére, és ha rosszul érzik magukat, akkor maradjanak otthon és értesítsék az illetékes közegészségügyi hatóságot.

További információ és források

Munkától való távolmaradás igazolása

A COVID-19-cel kapcsolatban a munkáltatónak még a következőkre érdemes figyelemmel lennie:

 • Amikor egy dolgozónak COVID-19 gyanú miatt karantént rendelnek el, kezelje tapintattal a távollét orvosi igazolásának igényét, és kövesse a nemzeti hatóságok által adott tanácsokat.
 • Győződjön meg arról, hogy a munkahelyi betegszabadságolási rendszer kellően rugalmas és a megfelel a közegészségügyi útmutatásoknak, továbbá a dolgozók ismerik.
 • Beszéljen az alvállalkozó és kölcsönzött munkaerőt biztosító cégekkel, a beteg dolgozók otthon maradásának jelentőségéről és biztassa őket nem-büntető táppénzes politikák kialakítására.
 • Ne követeljen orvosi igazolást az influenza-szerű tünetek miatt távol lévő dolgozók táppénzes állomány indításakor vagy a munkába való visszaállásakor, amikor az egészségügyi ellátók különösen túlterheltek (s ezért nem tudják időben a kért dokumentumot szolgáltatni).
 • A munkáltatók tartsanak fenn olyan rugalmas eljárásrendeket, melyek lehetővé teszik, hogy a dolgozók otthon maradhassanak rászoruló beteg hozzátartozójukat ápolni, mivel a járvány időszakában több dolgozónak lehet erre szüksége, mint egyébként.

Érintett területekről származó postai küldemények és ételek kezelése

A dolgozók folytassák a meglévő kockázatértékelés szerinti és biztonságos munkavégzési gyakorlatot. Nincs észlelhető többletkockázata az érintett területekről származó levél vagy csomagküldemények kezelésének.

Források

Az OSHwikin rendelkezésre álló cikkek a témában:

Az EU-OSHA testvérügynöksége az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), figyelemmel kíséri a koronavírus terjedését és honlapján rendszeresen frissítéseket és anyagokat tesz közzé.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), illetve Kanadai Munkavédelmi Központ (CCOSH) is hasznos tájékoztatást adott közre a munkahelyek számára.

Az Európai Bizottság magyar nyelvű COVID-19 honlapja

Javasolt magyarországi oldalak


Contributors

Ferenc